Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předmluva

24. 7. 2008

Předmluva

 

     FAMFRPÁL V PRŮBĚHU VĚKŮ  je jedním z nejoblíbenějších titulů v bradavické školní knihovně. Naše knihovnice, madame Pinceová, mě informovala, že "ho téměř každodenně někdo ohmatává, drobí na něj a vůbec s ním všelijak šeredí" - což je pro kteroukoli knihu obrovský kompliment. Každý, kdo pravidelně hraje nebo sleduje famfrpál, si knihu vychutná stejně jako ti z nás, kteří se zajímají o širší kontext historie čar a kouzel. Stejně jako jsme rozvíjeli hru zvanou famfrpál, rozvíjela tato hra na oplátku nás; famfrpál sjednocuje čarodějky a čaroděje ze všech oblastí života, svádí nás dohromady, abychom společně sdíleli chvíle radostného nadšení, triumfu a (v případě těch, kdo fandí Kudleyským kanonýrům - Chudley Cannons) zoufalství.

     Musím přiznat, že jsem měl jisté problémy, než jsem madame Pinceovou přesvědčil, aby se s jedním exemplářem této příručky rozloučila a umožnila její vydání pro širší veřejnost. Je také pravda, že poté, co jsem ji informoval, že má být k dispozici též mudlům, ztratila nakrátko řeč a několik minut se nepohnula ani nezamrkala. Když zase přišla k sobě, starostlivě se zeptala, jestli jsem se náhodou nezbláznil. S potěšením jsem ji ujistil, že tomu tak není, a vysvětlil jsem jí, proč jsem k tomuto bezprecedentnímu rozhodnutí dospěl.

    Čtenáři z řad mudlů nebudou žádné bližší seznámení s činností nadace Comic Relief potřebovat, opakuji zde proto vysvětlení, které jsem podal madame Pinceové, pro čarodějky a čaroděje, kteří si tuto knihu zakoupí. Comic Relief užívá smíchu jako prostředku boje proti chudobě, bezpráví a následkům přírodních katastrof. Široce organizovaná zábava se mění ve velké peněžní částky (od začátku činnosti roku 1985 už nadace vydělala 174 milionů liber, tedy přes čtyřiatřicet milionů galeonů). Koupí této knihy - a já bych vám radil, abyste si ji koupili, protože budete-li ji příliš dlouho číst bez zaplacení, stanete se terčem zlodějské kletby - i vy přispějete na tuto magickou misi.

    Klamal bych své čtenáře, kdybych tvrdil, že po tomto vysvětlení už mi madame Pinceová s radostí předala titul ze své knihovny, abych jej vydal na pospas mudlům. Navrhovala několik alternativních řešení, jako například oznámit lidem z nadace Comic Relief, že knihovna vyhořela, nebo prostě předstírat, že jsem náhle zemřel a nezanechal jsem žádné instrukce. Když jsem jí vysvětlil, že bych raději dal přednost svému původnímu plánu, zdráhavě se uvolila knihu mi předat, přestože v okamžiku, kdy ji měla doopravdy dát z ruky, jí selhaly nervy, takže jsem jí musel prst po prstu páčit z knižního hřbetu.

     Přestože jsem z tohoto svazku odstranil všechny obvyklá zaklínadla, chránící knihy vypůjčené z knihoven, nemohu zaručit, že po nich nezůstaly žádné stopy. Jsou známy případy, kdy madame Pinceová vybavila knihy svěřené do její péče obzvlášť neobvyklými zlovolnými kouzly. Já sám jsem vloni ve chvíli roztržitosti načmáral pár klikyháků do půjčené Teorie transsubstanciálního přeměňování a v příštím okamžiku mě kniha začala zuřivě mlátit do hlavy. Zacházejte proto s touto knihou opatrně. Nevytrhávejte z ní listy. Neupusťte ji do vany. Nemohu totiž slíbit, že se na vás madame Pinceová náhle nevrhne, ať budete kdekoli, a nebude požadovat vysokou pokutu.

     Nezbývá mi už než poděkovat za to, že jste podpořili nadaci Comic Relief, a poprosit mudly, aby se nepokoušeli hrát famfrpál doma; je to samozřejmě hra zcela fiktivní a doopravdy ji nehraje nikdo. Rád bych také využil této příležitosti, abych týmu Puddlemerští spojenci popřál mnoho štěstí do nacházející sezony.

 

 

Albus Brumbál

 

(Z knihy Famfrpál v průběhu věků)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář